Menu
  • Дома
  • Совети
  • Дали е проблем ако има повеќе масло во моторот?

Многу често се случува, без разлика дали е тоа од невнимание или од брзање, при замена на масло во моторот да се стави многу повеќе од она што е неопходно. Во принцип, секој знае дека нивото на масло во повеќето автомобили се проверува при таканаречената маслена рака, на која е јасно покажано минималното и максималното ниво. Задолжително мора течноста за подмачкување да биде во овие граници.

Се случува старото масло многу често да не биде исцедено докрај, а сервис мајсторите дотураат според пропишаното, па на тој начин нивото на маслото станува повисоко. Независно од сервисот, дали е официјален или приватен, секогаш проверувајте го нивото на масло пред замена.

 

За таа цел автомобилот треба да биде на рамно место и да почекате петнаесетина минути, за да може течноста за подмачкување да работи добро. Ако маслото е повеќе, тогаш може да донесе до некои проблеми во моторот. Прекумерното количество на масло води до деактивирање на гумените елементи во системот.

 

Вториот и посериозен проблем е тоа што се активира забрзана акумулација на свеќичките, што од своја страна донесува до зголемување на потрошувачката на гориво и потешко палење. Сепак, акумулацијата се добива и по каналите на маслото.

Од ауспуот започнува да излага црн чад, кој исто така е показател за повеќе масло во моторот. Ако течноста за подмачкување е повеќе, задолжително треба да посетите некој сервис, во кој има машина за вшмукување на масло и да го нормализирате нивото.

 

( Превземено од 24auto ).